Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

Αυτά είναι!!! Η εφορία κατάσχει επιδόματα ανεργίας από τραπεζικούς λογαριασμούς

 Η κυβέρνηση κατανοώντας πλέον οτι οι θυσίες των Ελλήνων έχουν φτάσει στο απροχώρητο, προχωράει σε μέτρα ελάφρυνσης. Για αρχή, όχι των ίδιων των Ελλήνων ακριβώς, αλλά τουλάχιστον των τραπεζικών τους λογαριασμών...
Με εντολή του δικαστικού τμήματος των ΔΟΥ, οι τράπεζες δεσμεύουν ακόμα και τα μικροποσά με τα οποία καλούνται οι άνεργοι να ζήσουν, εφόσον χρωστούν στο Δημόσιο φόρους, εισφορές σε ταμεία ή και… πρόστιμα από μία κλήση της δημοτικής αστυνομίας.
 Σοκ για χιλιάδες ανέργους που είδαν να «αδειάζει» ο τραπεζικός λογαριασμός τους, όπου ο ΟΑΕΔ καταβάλλει κάθε μήνα το επίδομα ανεργίας.
Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή την τελευταία εβδομάδα καθώς, από την ημέρα που κατέβαλε ο ΟΑΕΔ τα 362 ευρώ του επιδόματος στους λογαριασμούς τους, αυτά «εξαφανίστηκαν» πριν τα αγγίξουν οι δικαιούχοι, προκειμένου να πληρωθούν τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί στην εφορία.

Κάθε 10 του μηνός, οι εφορίες “βγαίνουν παγανιά” για κατασχέσεις για νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Υπολογίζεται πως εδώ και ένα χρόνο έχουν πέσει «θύματα» τέτοιων κατασχέσεων πάνω από 5.000 άνεργοι, ενώ τα τελευταία «κρούσματα» καταγράφηκαν στο Κορωπί και στο κέντρο της Αθήνας.


Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η κατάσχεση έγινε για μικροποσά κάτω από 1.500 ευρώ, τα οποία όμως οι άνεργοι οφειλέτες δεν είχαν να πληρώσουν.

Προσοχή: Πότε ισχύει η “προστασία”

SOS: Δώστε προσοχή και κινηθείτε γρήγορα όσο υπάρχουν ακόμα χρήματα στους λογαριασμούς σας. Δηλώστε άμεσα στην τράπεζα οτι πρόκειται για λογαριασμούς μισθοδοσίας.
Με βάση το νόμο, ισχύει το ακατάσχετο για λογαριασμούς μισθοδοσίας ή συνταξιοδότησης για ποσό έως 1.000 ευρώ. Ούτε οι τράπεζες ούτε το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να παρέμβει, παρά μόνο για το τμήμα που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που τράπεζες και εφορίες εκμεταλλεύονται την ελλιπή πληροφόρηση των πολιτών.

Όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και σε δεκάδες άλλες, που επιβεβαιώνονται από τον Συνήγορο του Πολίτη, ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν είχε δηλωθεί ως λογαριασμός μισθοδοσίας.

Παρά το γεγονός ότι η κατάθεση είχε γίνει από τον ΟΑΕΔ, τράπεζα και εφορία προχώρησαν στην δέσμευσή του ποσού, επειδή αν ο συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός δεν είχε δηλωθεί ως μισθοδοσίας, δεν ισχύει το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις.

Παρότι όμως κάθε δικαστικό τμήμα εφαρμόζει «τα δικά του», λόγω των άνωθεν πιέσεων για συνεχώς μεγαλύτερες εισπράξεις φόρων, τουλάχιστον στην περίπτωση της Αθήνας η εφορία δέχτηκε εκ των υστέρων τα δικαιολογητικά και τις δηλώσεις του δικαιούχου και -σύμφωνα με πληροφορίες- του επέστρεψε τα λεφτά του επιδόματος που είχε κατατεθεί από τον ΟΑΕΔ στην τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :