Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Κι άλλη καταδίκη με στοιχεία Facebook


«Ο Αμερικανός φοιτητής Τζόσουα Λίπτον δεν έκανε καθόλου καλή εντύπωση στον δικαστή όταν εμφανίστηκαν φωτογραφίες οι οποίες τον έδειχναν να διασκεδάζει προκλητικά μετά το τροχαίο δυστύχημα που προκάλεσε μεθυσμένος.»
Αυτή η είδηση φυσικά δεν μας χαλάει, όμως όταν μαθαίνουμε ότι οι φωτογραφίες αποσπάστηκαν από την σελίδα που διατηρεί στο MySpace φίλος του κατηγορούμενου, αισθανόμαστε κάπως δικαιωμένοι. Και το λέμε αυτό διότι από την εκπομπή δεκάδες φορές έχουμε επισημάνει πως το «απόρρητο του Διαδικτύου» όχι μόνον είναι μούφα, αλλά και διάτρητο ακόμα κι εκεί που δεν θα έπρεπε να μπαίνει κανείς (προσωπικά e-mail, κ.λπ)

Πρόκειται για την δεύτερη σχετική καταδίκη, που βασίζεται σε στοιχεία του MySpace ή του Facebook. Το 2006 το μια νεαρή Αμερικανίδα, η Λάρα Μπάις, την πάτησε πανομοιότυπα με φωτογραφίες της που πήραν οι αρχές από το MySpace.
«Οι δικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης είναι απλά ένα ακόμα μέσο στο οποίο οι άνθρωποι λένε ή κάνουν πράγματα που επιστρέφουν για να τους στοιχειώσουν» σχολιάζει ο Φιλ Μαλόουν, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα Διαδικτύου στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ. Ενώ επισημαίνει με νόημα «Όσα λένε οι άνθρωποι online ή αφήνουν online είναι ουσιαστικά μόνιμα».

Προσοχή λοιπόν παλικάρια και παλικαρούδες, τι γράφετε και τι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο, διότι οι αρχές και οι υπηρεσίες δεν ψάχνουν μόνο για τροχαία, ούτε μόνο για παράνομες πράξεις, και δεν τους είναι καθόλου δύσκολο να γνωρίζουν την IP σας…