Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Διαδήλωση κατά της έκδοσης Κάρατζιτς στο Βελιγράδι




Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι εθνικιστές έλαβαν μέρος το βράδυ της Τρίτης, στην πορεία που διοργάνωσε το Ριζοσπαστικό Κόμμα της Σερβίας, που εκπροσωπεί το Σερβικό εθνικιστικό κίνημα, ενάντια στην σύλληψη και έκδοση του Ράντοβαν Κάρατζιτς, στις δυτικές κυβερνήσεις και στο αμφισβητούμενης ηθικής υπόστασης διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Η σύλληψη του Κάρατζιτς, σηματοδοτεί γι’ αυτούς την υποταγή της Δημοκρατίας της Σερβίας στην πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω υποχωρήσεις σε μία σειρά θεμάτων. Η διαδήλωση σημαδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας με πάνω από 45 τραυματίες, 20 τουλάχιστον από τους οποίους ήταν αστυνομικοί.
Αδιευκρίνιστος είναι μέχρις στιγμής ο αριθμός των συλληφθέντων, ενώ η αστυνομία αναζητεί και μια ομάδα διαδηλωτών που επιτέθηκαν σε ένα McDonalds, τα οποία οι Σέρβοι εθνικιστές θεωρούν ως σύμβολο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση Τάντιτς, αντίθετα με τις επιθυμίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των Σέρβων εξέδωσε τον Κάρατζιτς, ο οποίος μεταφέρθηκε με ειδική πτήση και πολύ ισχυρά μέτρα ασφαλείας στην Ολλανδία.
Την ίδια στιγμή οι πιέσεις προς την Σερβία, αυξάνονται, για την σύλληψη και παράδοση και του στρατηγού Μλάντιτς, υπαρχηγού του Κάρατζιτς.