Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2008

Έλα να σε κεράσω…


Ακόμα και οι πίθηκοι χαίρονται με το να προσφέρουν ευχαρίστηση στους οικείους τους. Τουναντίον τους ξένους πιθήκους τους ψηλογράφουν . Πείραμα σε καπουτσίνους έδειξε ότι τα ζώα προτιμούσαν να κερνούν φαγητό σε φιλικά τους άτομα παρά να τρώνε μόνα τους.

«Φαίνονται να νοιάζονται για την ευημερία όσων γνωρίζουν» σχολίασε ο Φρανς ντε Βάαλ, επικεφαλής των ερευνητών στο κέντρο πρωτευόντων θηλαστικών του Πανεπιστημίου Έμορι στην Ατλάντα.

«Το γεγονός ότι οι καπουτσίνοι ως επί το πλείστον επέλεγαν την αλτρουιστική επιλογή πρέπει να σημαίνει ότι το να βλέπουν έναν άλλο πίθηκο να λαμβάνει φαγητό τους προσφέρει ικανοποίηση» πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ότι η αλτρουιστική συμπεριφορά βασίζεται στην ικανότητα συναισθηματικής ταύτισης» γράφουν οι ερευνητές στο Proceedings of the National Academy of Sciences. «Η ικανότητα συναισθηματικής ταύτισης αυξάνεται στους ανθρώπους και τα ζώα με κοινωνική οικειότητα, και στη μελέτη μας οι στενότεροι σύντροφοι έκαναν πιο αλτρουιστικές επιλογές».

Στο πλαίσιο του έρευνας εξετάστηκαν ανά ζεύγη οκτώ ενήλικοι θηλυκοί καπουτσίνοι. Όταν τα ζευγάρια αποτελούνταν από συγγενείς ή φίλους στην ομάδα, τα πειραματόζωα έτειναν να κερνούν τον παρτενέρ τους. Όταν όμως ο συνέταιρος στο παιχνίδι ήταν ξένος, ο πίθηκος που διάλεγε συνήθως προτιμούσε να ευχαριστήσει μόνο τον εαυτό του, γυρίζοντας μάλιστα την πλάτη στον άλλο.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται τώρα να διευκρινίσουν αν οι καπουτσίνοι αντλούν ευχαρίστηση από το να βλέπουν έναν άλλο πίθηκο να τρώει ή αν απλά προτιμούν να τρώνε με παρέα, όπως εξάλλου συμβαίνει και στη φύση.»

Μου αρέσουν αυτά τα άσχετα πειράματα, με τα οποία ασχολούνται μήνες ολόκληρους επιστημονικές ομάδες, πανεπιστημιακά προγράμματα κ.λπ. Δεν νομίζω πως θα βγεί κανένα εξαιρετικά καινούριο και χρήσιμο συμπέρασμα για την ανθρωπότητα, με το να μελετάς πως τρώνε οι πίθηκοι, αλλά δεν νομίζω ότι θα βγει και κανένα εξαιρετικά καινούριο και χρήσιμο συμπέρασμα για την ανθρωπότητα με το να μελετάς την διεθνή πολιτική. Μια απ’ τα ίδια θα γίνονται πάντοτε, μόνο που τα πιθηκάκια θα έχουν πάντα περισσότερη πλάκα…