Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Καίγεται ο Βενιζέλος να ονομάσει τα Σκόπια "Βόρειο Μακεδονία"

Καίγεται ο Βενιζέλος να είναι ο υπ. Εξωτερικών που θα ονομάσει τα Σκόπια “Βόρειο Μακεδονία”, και θα εντάξει τους “Βορειομακεδόνες” στην Ε.Ε. Και το ΝΑΤΟ. Διότι  ένας υπ.εξ. που δίνει καλές εξετάσεις στους υπερατλαντικούς εντολοδότες, λαμβάνει καλή θέση στην επετηρίδα των επόμενων πρωθυπουργών. 

Υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ για «κάθε χρήση» τάχθηκε  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Βαγγέλης Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Βαγγέλης Βενιζέλος επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι ο πρώτος ξένος επενδυτής στη γειτονική μας χώρα, οι δύο οικονομίες είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό διασυνδεδεμένες» και προσέθεσε: «Αυτό που λέμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ο αγωγός της εξαιρετικά γρήγορης ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Σκοπίων, το εννοούμε και θέλουμε να το κάνουμε πραγματικότητα. Είναι εξαιρετικές οι σχέσεις μας και μπορούν να γίνουν ακόμη στενότερες. Στον ενεργειακό τομέα μάλιστα ανοίγονται νέες ευκαιρίες μετά και από τα όσα συμβαίνουν στους αγωγούς».


Οσον αφορά στο όνομα ο υπ. Εξωτερικών τόνισε: «Η θέση μας είναι αυτή που είπα στον κ. Νίμιτς όταν ήρθε τον Σεπτέμβριο, στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όταν τον είδα στη Νέα Υόρκη, στον κ. Πόποσφκι που τον έχω συναντήσει δύο φορές, μία στις Βρυξέλες και μία στη Νέα Υόρκη και στον κ. Αχμέτι, ο οποίος είχε την καλοσύνη να με επισκεφθεί εδώ στο υπουργείο Εξωτερικών: Εμείς αποδεχόμαστε ένα σύνθετο όνομα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί ως εθνική πολιτική κι αυτό συνιστά μία ένδειξη πολύ μεγάλης καλοπιστίας εκ μέρους της Ελλάδος. Φυσικά, το σύνθετο όνομα πρέπει να αφορά τον γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι τον πολιτειακό προσδιορισμό, ο οποίος δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Μιλάμε, επίσης, για ένα όνομα, το οποίο θα ισχύει για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή» είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Όπως καταλαβαίνετε το "όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό" δεν σημαίνει οτι θα ονομαστούν “Νότια Γιουγκοσλαβία” ή “Κεντρικά Βαλκάνια”. Προφανώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εννοεί το “Βόρειος Μακεδονία”... Από την εποχή δηλαδή που η γραμμή της Ελλάδος ήταν το γνωστό “κανένα όνομα ή παράγωγο του όρου Μακεδονία” (συμφωνία των πολιτικών αρχηγών το 1993), περάσαμε στην γραμμή “παρακαλούμε τα Σκόπια να δεχθούν το Β. Μακεδονία”. Αλήθεια, ο Σαμαράς που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το Μακεδονικό, τώρα θα ρίξει την δική του κυβέρνηση για το ίδιο θέμα;  

Δεν υπάρχουν σχόλια :