Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007

Εδώ Πολυτεχνείο…


Τον εκφωνητή του ραδιοφώνου του πολυτεχνείου Δημήτρη Παπαχρήστο και τον αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα και εκδότη του περιοδικού «Ρεσάλτο» Θύμιο Παπανικολάου είχαν καλεσμένους στις 18 Νοεμβρίου οι Αδελφοί Λούμπεν.

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ο Δημήτρης Παπαχρήστος μας μίλησε για τα γεγονότα της εποχής, για τα καλά και τα κακά της γενιάς του Πολυτεχνείου και για τους αγώνες της νέας γενιάς σήμερα. Υπογράμμισε το γεγονός ότι σήμερα έχουμε να αντιπαλέψουμε μία Χούντα πολύ ισχυρότερη, με υπερεθνικές εξουσιαστικές δομές, που κάτω από το προσωπείο της «Δημοκρατίας» επιβάλει πράγματα που ούτε οι δικτατορίες παλαιότερα θα μπορούσαν να επιβάλουν. Μία Χούντα που καταστρέφει Έθνη, Γλώσσες, Πολιτισμούς, Κοινωνικές κατακτήσεις, προσπαθώντας να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο ομοιομορφοποιημένο πολτό φοβισμένων ανθρωποειδών. Το σύνθημα «ψωμί – παιδεία – ελευθερία» παραμένει σχεδόν τραγικά επίκαιρο με την γενιά των 700 Ευρώ να καλείται να υπερασπιστεί τα αυτονόητα. Στις ερωτήσεις των Αδελφών Λούμπεν για τον εκμαυλισμό και την ευθύνη ενός κομματιού της γενιάς του πολυτεχνείου που αποτελεί σήμερα την νέα εξουσιαστική ελίτ, ο Δημήτρης Παπαχρήστου κράτησε ίσες αποστάσεις καταδικάζοντας τις μειοψηφίες που εξαργύρωσαν τον αγώνα του πολυτεχνείου, αλλά και υπερασπιζόμενος εκείνους που παρέμειναν ανώνυμοι αγωνιστές και ενεργοί πολίτες μέσα στην κοινωνία.
Ο διάλογος για την ανάγκη των νέων «Πολυτεχνείων» της δικιάς μας γενιάς κυριάρχησε στην κουβέντα ενώ η συνέντευξη έκλεισε με αναφορά στα ανοικτά Εθνικά θέματα της Κύπρου και της Μακεδονίας όπου ο Παπαχρήστος εξέφρασε την αγανάκτηση του για όλους αυτούς που ακολουθούν τις επιλογές των Αμερικανών φτάνοντας στο σημείο να υπερασπίζονται ακόμα και τις αλυτρωτικές πρακτικές των Σκοπίων.

Ο Θύμιος Παπανικολάου αναφέρθηκε στο νόημα του αγώνα του Πολυτεχνείου το οποίο επικεντρώνεται στο αίτημα της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της αυτοοργάνωσης του αγώνα. Μίας αυτοοργάνωσης μακριά από κόμματα και κηδεμονίες που στην ροή του χρόνου προσπάθησαν να καρπωθούν οφέλη από τον αγώνα των φοιτητών του ‘73. Έφερε σε αντιδιαστολή το πνεύμα εκείνων των φοιτητών που κρατούσαν την Γαλανόλευκη και περιφρουρούσαν την περιουσία του Πανεπιστημίου τους, με αυτό των σημερινών κουκουλοφόρων που καίνε Ελληνικές σημαίες και καταστρέφουν τα ιδρύματα. Αναφέρθηκε στην μετάλλαξη ενός μεγάλου κομματιού της Ελληνικής αλλά και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που από κίνημα αντίστασης κατέληξε να αποτελεί το δεκανίκι των Νεοταξικών επιλογών και την σύγχρονη αστυνομία πνεύματος. Ως τέτοια Ελληνικά παραδείγματα ανέφερε το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί σήμερα την αιχμή του δόρατος της Νεοταξικής επιβολής στην Πατρίδα μας. Η συζήτηση κατέληξε με το νόημα ότι τα νέα «πολυτεχνεία» θα στηθούν πάνω στο αίτημα της υπεράσπισης των Εθνικών οντοτήτων απέναντι στην χούντα της παγκοσμιοποίησης, ενώ ανανεώθηκε το ραντεβού για την παρουσίαση του νέου τεύχους του «Ρεσάλτο» που θα κυκλοφορήσει στις 22 Νοεμβρίου.

Σύντομα θα έχουμε στην σελίδα ηχητικά και από τις δύο συνεντεύξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :